Saltar la navegación

Us donem la benvinguda.

Madrid assumeix la responsabilitat d'organitzar aquest 2018 les XII Jornades d'Instituts Històrics que l'Associació Nacional per a la Defensa del Patrimoni dels Instituts Històrics ens va encomanar el passat mes de juliol a Múrcia.

Els dos instituts encarregats de portar-les a terme, Isabel la Catòlica i San Isidro, han participat des de l'any 2007 en les primeres jornades i han estat membres fundadors de l'Associació. Tots dos comparteixen la il·lusió que aquestes Jornades mantinguin l'interès i el rigor que han tingut les celebrades fins ara i serveixin per impulsar la difusió, el coneixement i la conservació del patrimoni educatiu dels Instituts. L'Institut San Isidro, una de les institucions educatives més antigues del nostre país, hereu de los Estudios de la Villa i del Colegio Imperial, és un dels millors exponents del reconeixement de la memòria de l'educació; i l'Institut Isabel la Catòlica és hereu de l'Institut-Escola, la institució que millor representa la renovació educativa duta a terme en l'Espanya del primer terç del segle XX. Aquestes Jornades tenen un significat molt especial per a aquest últim centre, ja que formen part dels actes commemoratius del centenari de l'Institut-Escola.

Però hi ha una altra commemoració que ens afecta a tots: 2018 ha estat declarat Any Europeu del Patrimoni Cultural. Aquesta serà una bona oportunitat per reflexionar sobre les possibilitats que ofereix el nostre patrimoni a l'hora de reconstruir la història de l'educació espanyola, però també per veure els desafiaments als quals ens enfrontem en l'era del món digital de cara a garantir la seva conservació en les condicions més adequades i la seva utilització amb l'alumnat per seguir donant-li un sentit genuïnament educatiu. Així mateix, serà una oportunitat per seguir reivindicant la protecció legal que necessita el patrimoni educatiu.

Les Jornades se celebraran del 2 al 5 de juliol i esperem comptar amb la vostra presència. Els qui estem treballant en l'organització de les jornades ho estem fent amb la il·lusió que us puguin ser de la màxima utilitat.